Ett skivbolag i varje by. Historien om Svenska Pop Fabriken

Det var enkelt. Det var billigt. Gör det ni också! It was easy. It was cheap. Go and do it! Den engelska gruppen Desperate Bicycles uppmanade våren 1977 alla att följa deras exempel och spela in en egen skiva. Resultatet blev en explosion av band och skivbolag över hela Europa. I Klippan fanns redan musikläraren Bo Ingvar Olssons skapelse Studio Bombadill, och ur den föddes nu grupper som Kriminella Gitarrer och Torsson och skivbolag som Kloaak och Svenska Popfabriken. Svensk föreningstradition mötte punkens gör-det-själv-anda. Här spelades Sveriges första punksingel in. Här skrevs unikt nordvästskånska låtar och texter. Hit kom de nyfikna malmöiterna i Wilmer X. I boken Ett skivbolag i varje by, sammanställd av Mats P från Krim Git och demonproducenten Pål Spektrum på Studio Bombadill, berättar de som var med historien om fenomenet Klippanpop. Sammanfattning: "en skithäftig resa att ha gjort med ett antal rätt vilda människor i en annars rätt snäll och lite slät hembygd. Länge leve!"ydligare än någonsin framstår det idag hur vit

PRIS: 300:-
Beställ genom att skicka ett mejl till: skivfabriken@gmail.com

 

Vem fan är Sven Tall?
En vänbokBoken om Skivfabrikens bäste vän, mentor och grafiske formgivare. Sven var en klippa i Klippans kulturliv och gjorde i det tysta stora insatser för föreningar och band. Han gick bort alldeles för tidigt i cancer. Boken är skriven av hans vänner.

PRIS: 140:-
Beställ genom att skicka ett mejl till: skivfabriken@gmail.com

Musik i gröngräset - de första parkfesterna i KlippanDenna bok om de första årens parkfester i Klippan blir en berättelse om ett viktigt inslag i en orts och den omgivande bygdens liv. Mitt i det gamla uppstår nya traditioner, en engagerad lärare startar en musikförening som växer till ett skivbolag med egen studio och till ett punk-, pop- och rockfenomen som låter tala om sig på riksplanet. Och till en lång rad musikfester i Klippan med band som Torsson, Kriminella Gitarrer, Noise, The Push, Kommissarie Roy, Johnny & Dom Andra, Enstaka Skurar...

PRIS: 95:-
Beställ genom att skicka ett mejl till: skivfabriken@gmail.com

 

Att kunna men inte vilja: Torsson 1978 - 1980Tydligare än någonsin framstår det idag hur vital och originell musikscenen i skånska Klippan var i slutet av 1970- och början av 1980-talen. Här föddes den svenska punken med Kriminella Gitarrer, och här hittade Torsson, för evigt dömda att kallas "kultband", fram till en form av popmusik som Sverige inte riktigt upplevt dessförinnan. "Egentligen kan det ha varit så simpelt som att vi hemskt gärna ville spela rock, fast det som kom ut på våra första inspelningar lät lite annorlunda", säger Hans Dalén, trummis och låtskrivare i den tidens Torsson. Tillsammans med Jonas Ellerström, som samtidigt var aktiv på Lunds punkscen, har han nu skrivit en bok som låt för låt går igenom Torssons första album Att kunna men inte vilja (1980) och de låtar som tidigare getts ut på en singel och en samlingsskiva. Det är samma material som ligger på CDn ELMIA – en jordbruksutställning (Rim & Reson RR CD 2018). Boken innehåller också samtliga texter till de behandlade låtarna.

PRIS: 100:-
Beställ genom att skicka ett mejl till: skivfabriken@gmail.com

 

En flugskit i kosmos: Klippanpopen 30 år

I november 2007 öppnades på Dunkers Kulturhuset i Helsingborg utställningen "En flugskit i kosmos - Klippanpopen 30 år". Ett av resultaten från den utställningen är boken med samma namn. Ett kollosalverk i storlek av ett LP-konvolut på 128 sidor. Texter av nuvarande och före detta Popfabrikare blandas med ett unikt bildmaterial från de första åren av Svenska Popfabrikens tillvaro. För mer om utställningen kolla in Helsingborgs Dagblad. Där finns den krönika från 2004 som är en av orsakerna till att Dunkerska arrangerade utställningen, skriven Göran Holmqvist.
Boken är ett måste för varje intresserad av Klippan-popen!.

PRIS: 250:-
Beställ genom att skicka ett mejl till: skivfabriken@gmail.com

Kompromisslös kvalité sedan 2001

Besök Trolltrumma Film och Förlag för att ta del av deras spännande bokutgivning!